De zonnebloem ontleed.

Zonnebloemen zijn in de kunstgeschiedenis het onderwerp geweest van ontelbaar veel kunstenaars en natuurlijk zijn ze onlosmakelijk verbonden met het werk van Vincent van Gogh. Geïnspireerd door de geschiedenis en gedreven door de drang naar vernieuwing is Pim Leenen op zoek gegaan naar nieuwe invalshoeken. Hij is gefascineerd door de hoeveelheid zaad dat de bloem produceert en is beter gaan kijken naar de zaden afzonderlijk. De zonnebloempit is de meest geconsumeerde noot ter wereld en typisch zo’n voorwerp dat we voor lief nemen zonder er ooit bij stil te staan hoe mooi ze eigenlijk zijn.

Door gebruik te maken van nieuwe technieken die de digitale fotografie biedt is hij in staat extreem op de zaden in te zoomen. De kleinste details, die met het blote oog niet eens waarneembaar zijn, worden haarscherp gereproduceerd. Hierdoor krijgen de zaden een onwezenlijk echt karakter en lijken ze veel groter dan ze in werkelijkheid zijn. Het valt op dat elke pit uniek is en een eigen gezicht heeft. Door de zaden uit hun oorspronkelijke context te halen en te fotograferen tegen een zwarte achtergrond verlies je elk gevoel voor schaal en ontstaat er een soort vervreemding. 

Concreet geworden abstracties,
Abstract gemaakt herkenning.

Een nieuwe wereld achter een oudere,
Een vreemde wereld achter een vertrouwdere.

Over Pim Leenen.
In zijn werk is Pim Leenen (1985) op zoek naar schoonheid in dingen die we als vanzelfsprekend beschouwen. Door middel van fotografie onderzoekt hij hoe hij alledaagse dingen kan verbijzonderen, zodat mensen na het zien van zijn werk op een andere manier naar hun directe omgeving zullen kijken.
Pim Leenen is afgestudeerd fotograaf aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. In 2009 kreeg hij een eervolle vermelding bij het Steenbergen Stipendium. 

www.pimleenen.nl