In de Ban van de Tulp.

Negentien jaar geleden raakte Alice Valk besmet met het ‘tulpenvirus’. Zij ging toen samenwonen met haar partner op een bloembollenbedrijf. Opeens woonde ze midden in een tulpenweelde. Al snel raakte ze in de ban van de tulp. Wanneer ze meehielp op het land, vond zij het zonde om die mooi uitziende maar zieke virusbloemen tussen de bedden in het pad achter te laten. Valk plukte ze en zette ze binnen op de vaas. Deze virus tulpen inspireerden haar voor het project; de Rembrandt tulp, de vroegste tulpen uit de 17e eeuw.
Deze mooie gevlamde tulpen werden geliefd bij vele mensen en bracht een ware tulpenmanie in Nederland. Een tulpenbol werd verkocht voor meer dan dat een grachtenpand in Amsterdam waard was. Totdat bleek dat deze mooie tulpen ziek bleken te zijn van het tulpenvirus. Een ander, voor haar inspiratie, symbool uit die tijd is de Hollandse tulpenvaas. Een typische blauwwitte vaas waar de tulpen in getoond werden. Beiden; de, soms zieke, gevlamde tulp en de tulpenvaas vind je terug in haar project werkstukken. Deze werkstukken zijn geprint op papier die de “oude meester look” benaderd. Afgewerkt in een baklijst hebben ze een klassiek en tijdloze uitstraling.  Zij laat hiermee de tulp vanuit haar historie zien.

Tijdens het Off Festival exposeert Alice Valk deze werkstukken op locatie. Wanneer de tulpen op het land in de Noordoostpolder volop bloeien is de tulp een graag geziene bloem. Juist mooi om deze dan vast te leggen in een mooi arrangement. Hierdoor blijft de tulp langer zichtbaar. In de 17e -eeuwse schilderijen was ook dat de oorsprong dat bloemstillevens werden opgehangen. Voor het goed kunnen samenstellen van de tulpen arrangementen heeft zij in 2004 de Bloemenvakopleiding afgerond. 
Op deze manier komen voor haar 2 passies bij elkaar; de tulpen en het fotograferen. De tulp is elke dag anders en elke dag mooi.

Over Alice Valk.
Met de projectwerkstukken de Rembrandt tulp en de Hollandsche tulpen vaas is Alice Valk  in juni 2019 aan de FotoVakschool afgestudeerd.

www.alicevalk.nl