Tijdens het Naarden Fotofestival Off 2021, exposeert Dirk Wiersma foto’s op drie locaties: MYoMY, Kloostertstraat 1-A, Hoedenatelier Cathrien Sturm, Ruijsdaelstraat 17 en Victus-Sports aan de Cattenhagestraat 21. Het gaat om werk in het genre “candid” (in ons land vaak aangeduid als straatfotografie), door hem van jongs af aan tot en met de dag van vandaag beoefent. Focus op de mens, ongekunsteld, niet geposeerd of geregisseerd, dicht bij huis in eigen omgeving, maar ook in de vele landen waar hij werkte als geoloog of die hij met een ander doel bezocht.
Toegespitst op dit werk verschijnt dit najaar onder de titel GAANDEWEG Wiersma derde fotoboek. Daarover meer tijdens de tentoonstelling te presenteren informatie.

Over Dirk Wiersma
Dirk Wiersma is van huis uit geoloog en heeft geruime tijd gewerkt in dat vakgebied, zowel in Nederland als het buitenland. Daarnaast is hij altijd actief geweest als fotograaf en na het behalen van het vakdiploma fotografie aan de Nederlandse Fotovakschool is dat zijn tweede beroep geworden. Zijn werk weerspiegelt deels zijn oude roeping, geologie en de natuurwetenschappen in ruimere zin, maar ook andere onderwerpen en stijlen zijn onderdeel van zijn werk. Zijn foto’s worden regelmatig tentoongesteld in galeries en musea en verschijnen daarnaast geregeld in binnen- en buitenlandse publicaties.

Zijn succesvolle fotoboek Exposures of Mineral and Rock werd eerst in 2002 uitgegeven als tweetalige editie (Nederlandse titel: Mineraal en Steen Ontsloten), waarna in 2004 ook Engelse en Duitstalige uitgaven bij Springer Verlag volgden. De opnamen in dit internationaal gelauwerde boek beelden de geologie uit van grootschalige landschappen én in de kleinste details, waarbij wetenschap en kunst op een boeiende manier ineenvloeien.
In zijn tweede boek, Afterglow (2013), komt zijn fascinatie tot uitdrukking voor de vergankelijkheid der dingen; de schoonheid die besloten ligt in al wat oud en versleten is. In een lovende recensie van dit boek in NRC Handelsblad (27-12-2013) noemt Herman Vuijsje Wiersma een “fotorealist maar ook een romanticus, die zich persoonlijk engageert met zijn onderwerp”

Dirk Wiersma is lid van DUPHO, de vakvereniging van Nederlandse fotografen.

www.pantafos.com