Iris Janssen (1990) onderzoekt de grenzen van fotografie. Dat is te zien in al haar werk: van fotoalbums waarin de beelden langzaam verdwijnen, foto’s met een half jaar sluitertijd, schilderachtige werken gemaakt met ontwikkelvloeistof tot foto’s die gemaakt zijn zonder camera.

Recentelijk concentreert Iris Janssens artistieke research rond de vraag: wat is een foto? Moet een foto gemaakt worden met een camera? Kunnen we klei en regen gebruiken om een foto te maken? Moet het een gefixeerd beeld zijn of kan het een immer veranderend beeld zijn? Kan het een tekening zijn?

SIX MONTHS
Six months bestaat uit beelden met een sluitertijd van een halfjaar, gemaakt met een blik als pinholecamera. Op de foto’s is onder meer te zien dat er een boom grotendeels is gehakt in de tijd dat de foto is gemaakt. Iets vergaat, maar iets ontstaat.

ROOTS
In Roots schrijft Iris Janssen letterlijk met licht door middel van ontwikkelvloeistof. “Door het maken van foto’s zonder camera kan ik dichterbij de essentie van het medium komen.”

www.irisjanssen.com