Daniek Dijkstra (1991) is een jonge kunstenares uit Utrecht die met haar illusoire en fantasierijke beelden gebaseerd op volksverhalen en barok- en renaissanceportretten een geheel eigen beeldtaal creëert. 
Ze studeerde Fotografie aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU) en Fashion & Design aan Akademie Vogue in Amsterdam.

Haar portretten bestaan uit gemengde technieken waarbij ze uiteindelijk als digitaal beeld worden vastgelegd om ze vervolgens laag voor laag te manipuleren. De werken ogen soms sprookjesachtig maar op de achtergrond is altijd een gevoel van frictie voelbaar. Dit levert interessante beelden op die vertrouwt voorkomen, en tegelijkertijd vervreemdend zijn.

Laat je meenemen naar een wereld waarin eigenaardige wezens en wonderlijke karakters zich voortbewegen in fabelachtige landschappen. Laat je fascineren door een andere werkelijkheid met vervreemdende en fictieve elementen.
‘Paracosm’, een fantasiewereld die is ontstaan uit zowel eigen beeldmateriaal als found footage: een verbeelding van een andere werkelijkheid met archetypes als inspiratiebron.
Een paracosm is een gedetailleerde zelf bedachte fantasie wereld die mensen en/of dieren, natuur en vreemde wezens bevat. Ook kan het zijn eigen geografie, geschiedenis en taal hebben. Zulke fantasie werelden worden vaak bedacht tijdens de jeugd en breiden zich uit over een langere tijd; maanden, soms zelfs jaren. 
Het project is ontstaan vanuit Daniek’s fascinatie voor mythen, sagen en sprookjes. Dingen die in onze werkelijkheid niet (meer) bestaan. De vaak voorkomende grimmige ondertoon in deze verhalen is wat haar aanspreekt. Deze ondertoon probeert ze in dit project terug te laten komen door in elk beeld een bepaalde frictie te stoppen. In zulke verhalen komen ook altijd archetypes voor. Vanuit deze types is Daniek haar eigen karakters gaan maken, elk met eigen naam en achtergrond. 

www.daniekdijkstra.com