Peer Veneman. ‘Deep Look’.

Allard Wildenberg Art Projects in Naarden-Vesting toont voor de tweede maal fotowerk van Peer Veneman.

Rode draad in het oeuvre van Peer Veneman (Eindhoven 1952) is zijn onconventionele omgang met materialen en technieken. Hij maakt geen keuze tussen figuratie en abstractie, of tussen geometrische en organische vormen. Zoals hij zelf zegt: “Ik wil altijd tot een beeld komen dat je kent of dĂ©nkt te kennen, maar dat je toch niet eerder hebt gezien”.

Het nieuwste fotowerk van Veneman bestaat uit een serie tweeluiken waarin steeds twee foto’s met elkaar worden geconfronteerd. Het zijn (bijna) altijd tegenstellingen: sierlijke en organische patronen zijn samengebracht met iets wat doet denken aan geometrische, architectonische structuren. Maar waar kijken we eigenlijk naar?

‘Deep Look’ betekent: kijken naar de allerkleinste elementen, naar dat wat het blote oog niet kan zien. Kristallen die letterlijk in een diaraampje zijn gegroeid en dia’s van modernistische architectuur worden door een microscoop afgespeurd. Het detail dat Veneman het meest verrast, wordt door hem gefotografeerd. De organische structuren die we op de foto’s zien zijn letterlijk op de dia’s gegroeid. Ze zijn ontstaan uit Himalayazout, suiker of soda en dat proces is niet te controleren. Het resultaat hiervan is verrassend, maar de grootse verrassing is toch wel de onverwachte relaties die de foto’s in de tweeluiken met elkaar aangaan.