Marian Haringsma (1964 Amsterdam) – Fotoacademie (december 2012)
Culturele antropologie/Niet-Westerse sociologie, Universiteit van Amsterdam (december 1998)

Haar beelden komen voort uit de persoonlijke en intieme relatie die zij ervaart met de natuur en het landschap. Met haar beelden creëert zij verschillende sferen; deze sferen variëren van duister, donker en chaotisch tot zacht, rustig en meditatief. Haar werk heeft deel uitgemaakt van (groeps)exposities binnen en buiten Nederland, heeft internationale fotografieprijzen gewonnen en is gepubliceerd in de Internationale Kunst Heute 2016.

Silent nature

Op een toegewijde wijze portretteert Marian Haringsma de verschillende waterplanten, waarbij zij hun essentie ontvouwt. Zij toont de planten nooit geheel beeldvullend, maar als een aspect. Het is alsof de planten als iets geheimzinnigs en kostbaars, voor een vluchtig moment opduiken uit hun schaduw, om gelijk weer te verdwijnen.

De betoverende beelden vertolken iets van het prachtige gevoel dat iemand onderwater kan ervaren, wanneer men in deze stilte onderduikt en gewichtloosheid en tijdloosheid ervaart.

Daarop zinspeelt de titel, Silent nature, van de serie. Zo verbeeldt Marian Haringsma in deze fotoserie haar aandachtige, gevoelige en eenzame beschouwing op de natuur, haar verlangen naar schoonheid, stilte en zachtheid.  (Tekst Ingrid Gardill, Internationale Kunst Heute 2016, mijn vertaling)

Website Marian Haringsma