Ik liep op Utrecht Centraal en zag een blind meisje van 12 jaar, ze liep voor haar moeder uit en wilde geen hulp. Ik vond haar erg stoer en wilde haar graag fotograferen en zette een advertentie op Facebook. Vanuit heel Nederland kwamen slechtziende en blinde mensen naar me toe. Ik interviewde ze aan mijn keukentafel, daarna fotografeerde ik ze in mijn studio.

In februari deed ik mee aan een fotowedstrijd van het Vlaamse dagblad De Morgen. Het onderwerp was “een nieuw begin”. Voor mijzelf was deze fotoserie een nieuw begin, ik leerde er zoveel van. De foto die ik instuurde was die van Timor, een geweldig jongetje van 6 jaar. Ik won de wedstrijd wat bevestigde dat het een mooi project is, van alle portretten en interviews heb ik een bundel gemaakt.

Anita de Rover studeerde in 1999 af als scenarioschrijver aan de HKU, daarna schreef ze voor jeugd tv-series en toneel. Ze werd vooral bekend door haar korte suspense hoorspelen die ze wekelijks schreef voor KRO’s radiotheater. In 2004 kreeg ze een dochter en begon ze met het fotograferen van haar speelgoed om er animaties van te maken. De fotografie werd steeds belangrijker en in 2009 startte ze een dagelijkse fotocolumn voor Telegraaf/VROUW waarvoor ze bijzonder geklede mensen op straat fotografeerde. In 2014 volgde ze een jaar de Fotoacademie waarna ze zich specialiseerde in het maken van portretten. De stijl van Anita laat zich het best beschrijven als schilderachtig door het gebruik van zacht gelig continu licht. In de portretten is Anita vooral op zoek naar het karakter van de persoon, de kracht en de kwetsbaarheid.

Website Anita de Rover